top of page

Draadloos Drama: Gevaarlijk lek ontdekt in WiFi beveiligingWie het begin van internet heeft meegemaakt, herinnert zich vast nog de vertrouwde brom- en piepgeluiden van een inbelverbinding, de meters kabel die nodig waren voor aansluiting, en de akelig hoge telefoonrekeningen. Gelukkig is de technologie snel ontwikkeld sinds de tijd dat het laden van een pagina een uitstekende gelegenheid was om een kopje koffie te zetten. De technologie schrijdt snel voort, en het is zaak om bij te blijven.


WiFi is een fenomeen wat nu niet meer weg te denken is uit het alledaagse leven. Wie een koffietentje in een willekeurige stad bezoekt, ziet daar de meest uiteenlopende types zitten met een laptop of smartphone, om onder het genot van een prijzig kopje koffie nog even de kantoormails te lezen of dat ene hoofdstuk te schrijven van de debuutroman die later een bestseller moet worden. Hoewel de proeflezers van uitgeverijen misschien de grootste slachtoffers lijken van het alomtegenwoordige draadloze internet, bestaat er ook een reëel gevaar voor datalekken.


Allereerst bestaat er natuurlijk het gevaar dat een concurrent vanachter uw schouder meekijkt met die ene gevoelige maandrapportage die u in uw lunchpauze nog even afmaakt. Dit probleem is eenvoudig te verhelpen met een speciale plakker over uw scherm, die meelezen onmogelijk maakt. Er bestaat echter ook de mogelijkheid tot hacking via wifi.


De Telegraaf meldt vandaag dat Belgische onderzoekers een kritieke zwakte hebben gevonden in een veelgebruikte wifi-beveiliging, genaamd WPA2. WPA2 stamt nog uit 2004 en is nog steeds een veelgebruikt beveiligingstype voor wifi-netwerken. Toestellen die draaien op Android 6.0. (codenaam Marshmallow) zijn nog gevoeliger voor dit lek dan andere apparaten. Het cruciale probleem schuilt in de manier waarop het wifi-netwerk omspringt met de sleuteluitwisseling met de internetverbinding. Indien een kwaadwillende hacker in de buurt is van het wifi-netwerk, kan hij de zwaktes in dit netwerk gebruiken om computers over te nemen.


Om veilig te werken is het dus van belang om altijd tijdig (de software van) uw toestellen te updaten en te weten hoe deze veilig kunnen worden gebruikt. Dit is niet alleen een kwestie van hardware, maar ook van procedures en protocollen. Weet u welke software uw bedrijf gebruikt en zo ja, welke versie? Is er beleid rondom thuiswerken en het gebruik van privétoestellen voor werkmail? Wie controleert of uw werknemers de door u gestelde normen wel naleven?


Het Datalekcentrum van Certafin helpt bij het opstellen, implementeren en/of auditen van uw privacy en databeschermingsbeleid. Bent u benieuwd of uw organisatie voldoende toekomst bestendig is? Neem dan snel contact met ons op en onze databeschermingsdeskundigen helpen u snel verder met praktisch advies waarmee u aan de slag kunt.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page