top of page

Miljoenenschade door cyberaanvallen.


Na de wereldwijde cyberaanval ‘NotPetya’ zijn er nog steeds bij veel organisaties door ICT-problemen. Zo liggen de computers van de containerterminal in de Rotterdamse haven plat. Er is nog veel onduidelijkheid over de aard van deze cyberaanval en is het nog niet geheel duidelijk of dit om een typische aanval van ransomware gaat.

Wel is duidelijk dat de recente cyberaanvallen weer laten zien dat het van essentieel belang is om de beveiliging van uw ICT-systemen op orde te hebben. De praktijk laat zien hoe snel uw organisatie geheel lamgelegd kan worden door een cyberaanval.

De verspreiding van NotPetya komt onder andere tot stand door het gebruik van gestolen inloggegevens. Met gestolen inloggegevens kan NotPetya verder worden verspreid op het netwerk van uw organisatie. Het is dan ook van belang om zorgvuldig en vertrouwelijk met uw inloggegevens om te gaan. Nog te vaak worden er onveilige wachtwoorden gebruikt of worden inloggegevens op malafide website achter gelaten.

Het is van essentieel belang om uw medewerkers bewust te maken van de risico’s op ICT-gebied. Al is uw beveiliging nog zo goed op orde, de gebruiker is toch vaak een zwakke schakel. Niet voor niets ontstaat 75% van de datalekken door menselijke nalatigheid.

Een paar elementaire regels voor het voorkomen van besmetting van uw ICT-systemen zijn:

  • Update waar mogelijk altijd uw software tot de laatst beschikbare versie;

  • Open geen e-mails van onbekende afzenders of e-mails die om een andere reden vreemd overkomen;

  • Bezoek alleen vertrouwde websites die voldoen aan moderne veiligheidseisen;

  • Installeer een virusscanner op al uw apparaten;

  • Deel inloggegevens nooit met anderen;

Mocht u vragen hebben over het bewustmaken van uw medewerkers op het gebied van privacy en beveiliging, de experts van Certafin staan graag voor u klaar.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page