top of page

Certafin Vakantiespecial: Het gevaar van het paspoortkopieDe vakantietijd komt er weer aan! Dit betekent voor veel mensen dat zij gebruik maken van autoverhuurbedrijven en hotels. Bij sommige van deze bedrijven wordt standaard om een kopie van het paspoort gevraagd, maar bent u zich wel bewust van de risico’s als u dit afstaat? En wist u dat er maar weinig bedrijven zijn die naar een kopie van het paspoort mogen vragen?


Privacywetgeving verbiedt in beginsel het maken van een kopie paspoort.

De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) stelt strenge eisen aan het maken van een kopie paspoort. De reden hiervoor is onder ander het feit dat het BurgerServiceNummer (BSN) staat vermeld op het paspoort. Het BSN is een nummer dat zeer privacygevoelig is, omdat er met behulp van dit nummer erg snel identiteitsfraude gepleegd kan worden.


Het BSN mag alleen worden verwerkt door de overheid of door specifieke bedrijven. Er moet telkens in speciale wetgeving een grondslag zijn gemaakt voor het gebruik van het BSN. Hierbij kan gedacht worden aan het notariaat of aan Holland Casino. Voor echter het overgrote deel van de bedrijven is het onrechtmatig om het BSN op enige manier op te slaan, waaronder dus ook een kopie van een paspoort valt.


Daarnaast stelt de Wbp ook strenge eisen aan het gebruik van pasfoto’s. Pasfoto’s worden namelijk als bijzondere persoonsgegevens aangemerkt, omdat je aan de hand van een foto kan afleiden wat voor afkomst iemand heeft.


De wetgeving biedt daarom eigenlijk nauwelijks ruimte voor het gebruik van een kopie paspoort. Alleen zeer specifieke organisaties mogen daarom om een kopie paspoort vragen.


Helaas zien wij in de praktijk dat consumenten snel als lastig worden gezien als zij een kopie paspoort weigeren, terwijl zij volledig in hun recht staan. Een oplossing is het gebruik van een cover voor het paspoort, waarmee het BSN en de pasfoto is afgeschermd.


Bedrijven moeten zich echter bewust worden van de risico’s die zij lopen als zij vragen om een kopie paspoort. De Autoriteit Persoonsgegevens is bevoegd boetes op te leggen als er onrechtmatig om een kopie paspoort wordt gevraagd. Daarnaast is de schade erg groot als er door een datalek kopieën van paspoorten op straat komen te liggen. Bedrijven doen er daarom goed aan na te gaan of zij wel om een kopie paspoort mogen vragen.


Wilt u weten of uw bedrijf wel om een kopie paspoort mag vragen? De juridische experts van Certafin staan graag voor u klaar!


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page