top of page

Smart-tv's: de kijker in beeld

In vroeger tijden werd gegrapt dat in de toenmalige Sovjet-Unie de kijker niet naar de televisie keek, maar de televisie wel naar de kijker. Toegegeven, het is de droom van iedere dictator om bij zijn burgers een scherm in de huiskamer te plaatsen dat zijn eigenaars 24 uur per dag in de gaten houdt.

Is dit slechts een nachtmerrie voor de verre toekomst die zich afspeelt in verafgelegen dictaturen? Niet volgens Natalie Helberger, hoogleraar informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam. In een gesprek met de Telgraaf meldt zij dat bezitters van een smart-tv (een televisie die is verbonden met het internet) er rekening mee moeten houden dat kijkvoorkeuren worden gedeeld met derden. In sommige gevallen luisteren smart-tv’s zelfs gesprekken af die in de huiskamer worden gevoerd. Gebruikers worden hier niet of nauwelijks voor gewaarschuwd door de fabrikanten.

Het blijkt dus dat de nachtmerrie van afluisterapparatuur inde huiskamer niet denkbeeldig is. Sterker nog, u schaft deze apparatuur ook nog eens zelf aan. Nu is de huiskamer natuurlijk al privé, maar stelt u zich eens voor dat de apparatuur in uw vergaderzaal ook opnames maakte van de gesprekken die daar gevoerd worden? Zonder er erg in te hebben kunt u gevoelige klantgegevens, waaronder persoonsgegevens lekken. In zo’n geval is de boete van de Autoriteit Persoonsgegevens misschien nog wel minder interessant dan de schade die u oploopt als gevolg van schadeclaims en reputatieschade. Het is daarom van het grootste belang dat u weet welke apparatuur u in huis heeft en dat u weet dat uw medewerkers hier op een correcte wijze mee omgaan.

Hoe zeker bent u van de apparatuur in uw bedrijf? Welke maatregelen heeft u getroffen om ervoor te zorgen dat uw vertrouwelijke gegevens ook vertrouwelijk blijven? Certafin staat voor u klaar met praktisch advies over het beveiligen van uw gegevens!


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page