top of page

Bestuurders aansprakelijk voor vergeten printjes


Volgens een onderzoek van IT-dienstverlener Veenman is er nog te weinig bewustzijn hoe datalekken kunnen ontstaan. Dit blijkt uit een artikel in de Telegraaf van 8 maart 2017. Veenman wijst erop dat het grootste gevaar voor een datalek niet schuilt in hackers (die komen pas op plaats drie), maar in niet-afgehaalde printjes bij de printer en rondslingerende USB-sticks.


Datalekken zijn niet alleen lekken naar de buitenwereld, maar kunnen ook intern vóórkomen. Een printje van privacygevoelige informatie bij een printer kan vervelende gevolgen hebben voor de werksfeer; denkt u hierbij aan het laten slingeren van een beoordelingsrapport of de salarisgegevens van een werknemer bij de printer. U bent als werkgever verantwoordelijk voor het op zorgvuldige wijze behandelen van de persoonsgegevens van uw personeel en uw cliënten.


Met de invoering van de Wet meldplicht datalekken in januari 2016 zijn bestuurders potentieel hoofdelijk aansprakelijk voor datalekken. Met andere woorden, wie zijn personeel niet bewust heeft gemaakt van de risico’s van losliggende printjes en rondslingerende USB-sticks loopt ook privé een groot risico. Het is daarbij nog maar de vraag in hoeverre deze aansprakelijkheid wordt gedekt door uw aansprakelijkheidsverzekering.


Hoe bewust zijn uw medewerkers van de gevaren van een datalek? Weet u hoe uw organisatie ervoor staat? Certafin biedt u een voordelige nulmeting om de risico’s die u loopt snel in kaart te brengen. Neem vandaag nog contact met ons op.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page